Ontwikkelingswerk doe je zo!

Veel Nederlanders zijn in de afgelopen jaren gestart met een eigen ontwikkelingsproject, vaak na een bezoek aan een ontwikkelingsland. Inmiddels is er zo’n 500 miljoen euro per jaar gemoeid met deze vorm van ontwikkelingssamenwerking. Het aantrekkelijke ligt in de directe band tussen donor en ontvanger; je ziet als geldschieter meteen waar je geld terecht komt. Maar werkt het ook? Wat is eigenlijk de kwaliteit van het particuliere initiatief? Staat amateur-hulp gelijk aan amateurisme?

Op maandag 19 november 2007 presenteerde Lau Schulpen, onderzoeker aan het CIDIN, zijn onderzoek naar de particuliere hulpverlening in de ontwikkelingssamenwerking. Het onderzoek van Lau Schulpen is het eerste veldonderzoek (verricht in Ghana en Malawi) naar de kwaliteit van de particuliere hulpverlening door Nederlandse burgers. Wat zijn de belangrijkste resultaten van zijn onderzoek en wat zijn de reacties vanuit het veld op deze resultaten?

 In een bomvolle LUX in Nijmegen ging Lau Schulpen in debat met Henny Helmich, directeur NCDO en Robert Wiggers, directeur Wilde Ganzen. Gespreksleider is Koen Dortmans, programmamaker LUX debat.

De PowerPoint presentatie waarmee Lau Schulpen het debat op 19 november 2007 in Nijmegen inleidde

Het volledige onderzoeksrapport van Lau Schulpen: Development in the ‘Africa for beginners’

Rond deze presentatie was er veel commotie in de pers:

< Helaas zijn niet alle links meer beschikbaar >

Posted by:

Share: